Kans op hartstilstand tijdens seks zeer groot bij oudere mannen

Over het algemeen wordt er door wetenschappers vanuit gegaan dat het voor zowel mannen als vrouwen gezond is om tot op hoge leeftijd door te gaan met seks. Nieuw onderzoek lijkt echter anders uit te wijzen. Vooral oudere mannen lopen meer risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wanneer ze seks hebben. En wat nog opvallender is: hoe meer ze ervan genieten, hoe groter het risico wordt!

Mannen op leeftijd die regelmatig seks hebben lopen twee keer zoveel risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten als mannen van dezelfde leeftijd die seksueel niet meer actief zijn. Hoe dat komt weten de onderzoekers nog niet, maar ze hebben er wel een aantal ideeën over.

Zo zou seksueel presteren op latere leeftijd met meer inspanning en vooral stress gepaard gaan dan toen de mannen jonger waren. Het wordt namelijk voor oudere mannen moeilijker om een erectie te krijgen en vast te houden. Ook zouden mannen over het algemeen op latere leeftijd meer moeite krijgen om klaar te komen. Daar is meer fysieke inspanning voor nodig. Het wordt daardoor steeds meer een uitputtingsslag waar het lichaam onder te lijden heeft.

Voor oudere vrouwen gelden al die nadelen in veel mindere mate.

Voor hen is het juist heel goed om af en toe te genieten van seks. Een liefdevolle vrijpartij, die als het even kan wordt afgesloten met een orgasme, doet bij hen allerlei hormonen aanmaken die erg goed zijn voor de gezondheid. De seks benadrukt dan in veel gevallen ook een sterke en intieme band tussen haar en haar man, waarvan ook bewezen is dat het de gezondheid van oudere vrouwen ten goede komt.