Wattttt? Vaker seks met voorbehoedsmiddelen

Stellen die voorbehoedsmiddelen gebruiken hebben vaker seks met elkaar dan koppels die geen pil of condooms gebruiken tijdens de seks. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij verschillende enquêtes uit maar liefst 47 verschillende landen naast elkaar legden. Zo kwamen ze tot gegevens over een groep van meer dan 200.000 vrouwen. Uit die gegevens werden al snel een aantal opvallende zaken duidelijk:

 

  • Ongeveer negen op de tien vrouwen die gebruikmaakten van de pil of een andere vorm van contraceptie hadden in de week voor het onderzoek seks gehad,
  • Bij vrouwen die al langer in een relatie zaten en geen voorbehoedsmiddelen gebruikten bleken slechts zeven op de tien in de voorgaande week seks te hebben gehad.
  • Hoogopgeleide vrouwen tussen 20 en 29 jaar bleken de grootste kans te hebben om recent seks te hebben gehad.
    Ook vrouwen die probeerden zwanger te worden hadden meer dan gemiddeld seks met hun partner.
  • Volgens de onderzoekers blijkt uit het onderzoek dat vrouwen hun seksuele plezier inwisselen voor een kleiner risico om zwanger te raken. In veel landen zijn voorbehoedsmiddelen namelijk niet voor iedereen beschikbaar. De enige manier om de kans op zwangerschap te verkleinen is dan om minder vaak seks te hebben.

 

De vrouwen die hiervoor kiezen zouden vaker seks kunnen hebben als ze wel toegang hadden tot goede en betaalbare contraceptie, al blijkt die relatie toch minder groot dan gedacht volgens de onderzoekers. Toch hopen ze vrouwen betere sekslevens te kunnen bezorgen door seks en zwangerschap zoveel mogelijk van elkaar los te koppelen.

 

Vaker seks zonder de pil?

Zo blijken steeds meer vrouwen in westerse landen vooral de pil links te laten liggen, omdat steeds vaker blijkt dat de pil zorgt voor een sterk verminderd libido. Die vrouwen willen juist vaker seks door voorbehoedsmiddelen af te zweren, of uiteraard voor een alternatief te kiezen zoals altijd condooms gebruiken. Ook blijkt het gebruik van condooms afneemt naarmate je ouder wordt.